Pengikut

23 Mac 2011

DOA TAHLIL VERSI TERJEMAHAN


Alhamdulillahi-rabbil a-lamin Segala pujian hanya bagi Allah yang menguasai pemerintahan semesta alam dengan sanjungan yang sesuai dengan nikmat-nikmatNya dan sejajar dengan tambahan anugerahNya. Ya Rabbana Wahai Tuhan kami, bagiMu segala pujian sebagaimana selayaknya bagi keagungan zatMu dan kebesaran kekuasaanMu.
Allahumma Ya Allah,cucurilah kesejahteraan ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w dengan kesejahteraan yang dapat menyelamatkan kami daripada segenap kekalutan dan kemusnahan, yang dapat menunaikan segala hajat dan keperluan, yang dapat membersihkan kami daripada segala kejahatan, yang dapat mengangkat kami ke darjat yang tinggi serta dapat menyampaikan kami ke kemuncak harapan daripada segala kebaikan semasa hidup di dunia dan selepas mati.
Subha-naka Maha suci Engkau Ya Allah, tidaklah terkira oleh kami pujian yang selayaknya untukMu sebagaimana Engkau memuji diriMu sendiri. Maka untukMu juga segala pujian sebelum Engkau meredhai kami. UntukMu jua segala pujian setelah itu, setelah Engkau terus-menerus meredhai kami selama-lamanya.
Allahumma Ya Allah, dengan al-Quran yang agung ini, Engkau lapangkanlah dada kami, permudahkanlah urusan kami, berikanlah kami ganjaran yang besar, muliakanlah akhlak kami, luaskanlah rezeki kami dan terangilah hati dan kubur kami, Ya Rabbal Alamin.
Ya Allah, ganjarilah kami atas bacaan kami ini dengan ganjaran yang melimpah ruah dan pahala yang besar daripadaMu. Terimalah daripada kami dengan kurniaMu dan kasih-sayangMu sebagai penerimaan yang berkat lagi indah.
Ya Allah, jadikanlah pahala apa yang kami baca, keberkatan apa yang kami lafazkan, selawat kami kepada Nabi Muhammad s.a.w, juga bacaan tahlil kami dan takbir kami ini sebagai hadiah dari kurniaan rahmatMu, kami persembah dan hadiahkan kepada hadrat Nabi s.a.w. demi menambahkan lagi kemuliaannya yang telah sedia agung.
Termasuklah kepada roh-roh datuk nenek dan saudara maranya dari kalangan nabi-nabi dan rasul- rasul. Juga kepada para pemimpin kami dari kalangan khulafa ar-Rasyidin yakni Saidina Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali serta kepada semua sahabat, kaum kerabat, para tabiin dan orang-orang yang mengikut mereka dengan kebaikan sampai ke hari akhirat.
Ya Allah, jadikanlah ganjaran pahala seumpama demikian ini di samping anugerah tambahan dan kasih sayang redaMu kepada ruh Al-Marhum/AI Marhumah…….. yang kami berkumpul di sini kerana mereka dan membaca ayat-ayat al-Quran untuk mereka. Sesungguhnya Engkau lebih mengetahui tentang diri mereka dan nama mereka dan Engkaulah Tuhan yang Maha Kaya dalam melepaskan mereka daripada seksaan dan azabMu, Ya akramal akromin.

Ya Allah, sampaikanlah pahala itu kepada mereka. Jadikanlah ia cahaya yang terang benderang di hadapan mereka dan dengan rahmatMu Ya Allah kurniakanlah anugerahMu kepada mereka. Rahmatilah mereka dengan al-Quran yang agung ini sebagai rahmat yang amat luas. Ampunilah mereka dengan keampunan yang meliputi semua dosa. Ya malikaddunya wal akhirah. Ya rabbal a-lamin.
Allahummaghfirlahu-warhamhu-wa-afili-waxfu anhu (ha/hum) Ya Allah, ampunkanlah mereka, rahmatilah mereka, hindarilah mereka daripada keburukan dan maafkan mereka. Muliakanlah pertemuan mereka, luaskanlah laluan mereka, mandikanlah mereka dengan kesejukan mandian rahmatMu, bersihkanlah mereka daripada kesalahan-kesalahan sebagaimana pakaian yang putih yang dibersihkan daripada kekotoran. Anugerahkanlah untuk mereka rumah, keluarga dan pasangan yang lebih istimewa. Masukkanlah mereka ke dalam syurga dan hindarilah mereka daripada azab kubur dan ujiannya serta daripada azab neraka.
Ya Allah, jadikanlah juga pahala seumpama yang demikian itu dalam suratan kami dan dalam suratan ibu bapa kami, guru-guru kami, mereka yang ada bersama kami dan yang tidak bersama kami, mereka yang masih hidup di kalangan kami atau yang telah mati, juga kepada umat Islam seluruhnya.
Ya Allah perelokkanlah kesudahan kami dalam segenap urusan. Hindarkanlah kami daripada kerugian dunia dan azab di akhirat, Ya rabbal a-lamin.
Ya Allah, jadikanlah pertemuan kami ini sebagai pertemuan yang dirahmati dan perpisahan kami selepas ini sebagai perpisahan yang dipelihara.
Janganlah kiranya Ya Allah dijadikan siapa sahaja di kalangan kami atau yang bersama kami mendapat kecelakaan dan terhalang dari rahmatMu.
Ya Allah, pimpinlah orang yang kurang baik di kalangan kami kepada orang yang berbuat kebaikan dan yang cuai kepada yang beramal. Janganlah dijadikan kami hidup dalam kelalaian dan janganlah dihukum kami dalam keadaan terpedaya. Jadikanlah perkataan kami yang terakhir tatkala sampai ajal kami kalimah La ilaha illallah. Matikanlah kami di alas kalimah itu tanpa terfitnah, tanpa sesat dan menyesatkan, tanpa mengubah dan memindanya. Cukuplah Engkau untuk kami dan Engkaulah sebaik-baik pelindung. Tiada daya upaya melainkan dengan pertolongan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agung.
Wahai Tuhan kami, berilah kepada kami di dunia ini kebaikan dan di akhiratjuga kebaikan serta hindarkanlah kami daripada azab neraka. Sebaik-baik selawat dan sesempurna salam kami persembahkan kepada junjungan kami Muhammad s.a.w penutup segala nabi dan rasul, juga kepada ahli keluarga dan para sahabatnya sekalian. Maha suci Allah, Tuhan yang suci daripada segala yang disifatkan oleh mereka yang kufur; salam sejahtera ke atas para rasul dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

Tiada ulasan: